Waarom is er een personeelstekort en hoe los je het op?

Een tekort aan geschikte kandidaten leidt tot een enorm personeelstekort in Nederland

Het groeiende personeelstekort in Nederland vormt een groot probleem dat diverse sectoren van de maatschappij treft. De toenemende vergrijzing speelt hierbij een belangrijke rol, aangezien veel Nederlanders met pensioen gaan en er een tekort is aan jonge werknemers om deze vacatures op te vullen. Hierdoor ontstaan er in bepaalde sectoren, zoals de zorg (in ziekenhuizen) en de bouw, aanzienlijke personeelstekorten.

Nederland's groeiende personeelstekort: oorzaken en oplossingen

Waarom is er een personeelstekort? Er zijn meerdere redenen dan alleen vergrijzing. Hieronder worden er enkele genoemd:

Het personeelstekort heeft diverse oorzaken. Naast opleiding en bijscholing speelt ook de werkdruk een belangrijke rol.

Werkgevers verwachten veel, maar bieden te weinig ontwikkelingsmogelijkheden.

Het vervullen van vacatures is van cruciaal belang, maar als openstaande posities niet structureel worden aangepakt, blijft het probleem voortbestaan. Betere arbeidsvoorwaarden kunnen werknemers aantrekken, maar kunnen tegelijkertijd elders nieuwe vacatures creëren, waardoor het personeelstekort zich herhaalt. Een goede omgang met personeel, deeltijdwerk en aandacht voor specifieke branches zijn belangrijk om het tekort te verminderen.

Andere sectoren zijn eveneens actief op zoek naar personeel, waardoor de concurrentie op de arbeidsmarkt toeneemt. Technologische ontwikkelingen dragen ook bij aan het personeelstekort, doordat machines sommige taken overnemen. In de zorg bijvoorbeeld werken steeds minder mensen bij de kassa’s van restaurants vanwege deze ontwikkelingen. Daarnaast speelt het feit dat mensen vanuit het buitenland in eigen land komen werken een rol in het tekort aan personeel. De belangrijkste oorzaak is echter dat geschikt personeel al een baan heeft in deze arbeidsmarkt. Hoe je hiermee omgaat, is echter jouw eigen keuze.

My project 1 1 - starspace marketing

Laat je vrijblijvend adviseren!

Geschikt personeel heeft al een baan. Wat is het gevolg?

Heb je al gezocht? De kans is groot dat je ze niet op de juiste plek zoekt. Geschikt personeel heeft namelijk al een baan. Daarom is het personeelstekort zo nijpend, en hebben bedrijven moeite met het vinden van goed personeel. Maar met de juiste vaardigheden en kennis zijn er genoeg mensen op de arbeidsmarkt die betere werknemers zoeken. Wat echter vaak misgaat, is dat werknemers niet over de benodigde vaardigheden of kennis beschikken, en daarom al hun vacatures bijvoorbeeld op Indeed plaatsen, waar al duizenden andere vacatures te vinden zijn.

Tegenwoordig worden platformen zoals LinkedIn vaak overspoeld door bots, waardoor het uiteindelijk een doodlopende weg lijkt en weinig resultaten oplevert. Bovendien gaan kostbare tijd en middelen verloren. Werkgevers bevinden zich soms in de verkeerde vijver en bereiken vaak mensen die niet geschikt zijn voor hun vacatures, terwijl de vraag naar hun producten of diensten juist kan toenemen. Een personeelstekort vormt een van de meest voorkomende redenen waarom bedrijven worden belemmerd in hun groei, en in sommige gevallen zelfs failliet kunnen gaan.

Personeelstekort oplossen? Dit kun je doen!

Er zijn meerdere manieren om er wat aan te doen, hier een aantal logische manieren: 

Wervingsinspanningen versterken: zorg voor een actieve wervingscampagne om nieuwe medewerkers aan te trekken. Dit kan onder meer het plaatsen van vacatures op diverse platforms, het gebruik van sociale media, het werken met headhunters of het organiseren van wervingsbeurzen omvatten. 

Automatisering en technologie: overweeg het implementeren van automatisering en technologie om repetitieve taken te verminderen en efficiënter te werken. Hierdoor kan je bestaande personeel zich richten op meer strategische taken.

Uitbesteding: in sommige gevallen kan het uitbesteden van bepaalde taken of projecten aan externe partners een tijdelijke oplossing bieden voor het personeelstekort.

Toch geschikte kandidaten werven in de huidige arbeidsmarkt

Het grootste probleem is dat er te weinig geschikte kandidaten op je vacature reageren. Dit komt doordat veel geschikt personeel al een baan heeft. Om deze groep te bereiken, is het niet voldoende om alleen een vacature op LinkedIn of Indeed te plaatsen. Om hen te bereiken op de plek waar ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen naast hun werk, moet je hen benaderen op de plaats waar ze gemiddeld 5,5 uur per dag op hun telefoon doorbrengen – namelijk op sociale media. In die 5,5 uur waarin ze scrollen en hun sociale contacten checken, worden ze vaak geconfronteerd met advertenties die speciaal voor hen zijn geselecteerd.

In Nederland vult maar liefst 68% van de mensen vacatures in, zelfs als ze al werk hebben. Sociale media-werving is momenteel het meest effectieve wervingsmodel dat er is. Het draait erom je vacature bij de juiste mensen te laten belanden. Dit vereist specifieke kennis en vaardigheden, die te ontwikkelen zijn door veel ervaring op te doen met campagnes en je uitgebreid te verdiepen in data, strategieën en targeting.

My project 1 1 - starspace marketing

Laat je vrijblijvend adviseren!

Hoe kan jij sociale media inzetten om geschikte kandidaten te werven?

Binnen een sociale media campagne zijn er meer dan 1000+ opties om de juiste kandidaat te bereiken.

Het is dus van belang dat je de juiste instellingen en opties gebruikt om direct bij de juiste kandidaat onder de aandacht te komen. Als je niet de juiste instellingen hebt, kom je niet in beeld bij de kandidaat en kun je net zo goed je geld verspillen. Het gaat er niet alleen om mensen te bereiken, maar ook om hen zo te ‘verleiden‘ dat ze actie ondernemen en daadwerkelijk solliciteren. Dit bereik je door de juiste campagnes uit te voeren en gebruik te maken van de juiste aantrekkingsfactoren.

Naast het bereiken en aantrekken van geschikte kandidaten, is het van essentieel belang om de drempel laag te houden vanwege het karakter van sociale media, waar iedereen een korte spanningsboog heeft en alles draait om zoveel mogelijk views en plezier. Traditionele methoden zoals werken-bij-websites, cv’s en motivatiebrieven zullen waarschijnlijk niet de gewenste resultaten opleveren, zoals je zelf waarschijnlijk al hebt kunnen merken. In tegenstelling tot platforms zoals Indeed, waar mensen actief op zoek zijn naar vacatures, gaat het op sociale media juist om het zoeken naar jouw potentiële personeel. Hierdoor kun je uiteindelijk de mensen bereiken die je echt wilt aantrekken: degenen die al werkzaam zijn. Want deze kandidaten dragen daadwerkelijk bij aan de groei van jouw onderneming!

Los je personeelstekort op met Starspace Marketing

Wij begrijpen waarom, wanneer en hoe geschikte kandidaten reageren op jouw vacature. En wat nog beter is, we kunnen dit voor jou realiseren zonder de hoge kosten van wervingsbureaus en zonder belachelijke wervingskosten. Starspace Marketing is een gespecialiseerd bedrijf in het werven van personeel via sociale media. Met onze expertise en ervaring kunnen we jouw online wervingsinspanningen optimaliseren en hoogwaardige kandidaten aantrekken. Dankzij onze geavanceerde data- en targetingstrategieën hebben we al meer dan 500 bedrijven succesvol geholpen bij het vinden van de door hen gekozen kandidaten. Wil je weten hoe we dagelijks met succes geschikte kandidaten leveren aan meer dan 500 bedrijven? Plan een (gratis) online adviesgesprek in!

Neem contact op!

Vul uw gegevens in en plan een gratis advies gesprek in

  Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

  Upload-rafiki@3x. Png

  Nieuwe Sollicitanten voor uw bedrijf?

  Onze specialisten

  linkedin

  Vraag GRATIS advies gesprek aan

  Vul uw gegevens in en ontvang een vrijblijvend adviesgesprek!

   Remco lunshof
   Remco Lunshof
   Vibrix
   Het team is professioneel, vriendelijk en zeer deskundig. Ik zou dit bedrijf zeker aanbevelen aan mensen die op zoek zijn naar een efficiënte manier om hun vacatures te vervullen.
   Renzo boeters
   Renzo Boeters
   Finez
   Wat ons echt verrast heeft, is hoe snel ze ons bedrijf 'Finez' hebben geholpen met het werven van het juiste personeel. We hadden binnen een week na de lancering van de campagnes, perfecte kandidaten gevonden dankzij hun hulp. We zouden zeker aanraden om met Starspace Marketing samen te werken. Vooral...